top of page

Pieter van Oord, de nieuwe CEO van Schiphol

Pieter van Oord vervangt interim-manager Ruud Sondag vanaf juni 2024 als CEO van de Royal Schiphol Group. Red Schiphol hoopt dat zijn aanpak de terugkeer zal betekenen van goed management op de luchthaven, gekenmerkt door innovatieve groene initiatieven, prestatieverbeteringen en bedrijfsvriendelijke besluitvorming.


Voorzitter van de raad van toezicht van RSG, Jaap Winter, zei dat RSG "zeer verheugd" was met de benoeming van Van Oord en benadrukte zijn ervaring als "internationaal georiënteerde CEO van een succesvol bedrijf".

 

Van Oord wordt verwacht dat hij van juni 2024 tot juni 2028 als CEO zal dienen. Van maart 2024 tot juni 2024 zal CFO Robert Carsouw dienen als interim-CEO, waarbij de huidige baas Ruud Sondag wordt afgelost, voordat hij terugkeert naar zijn positie als CFO.


Pieter van Oord - de nieuwe CEO van Schiphol

 Eerder deze maand benadrukte van Oord de positie van Schiphol als "een voornaam knooppunt voor de Nederlandse en internationale mobiliteit" en zei het volgende "Graag draag ik bij aan de transitie van Schiphol en de luchtvaart, vanuit een verantwoordelijkheid die ik voel voor onze samenleving”. Het erkennen van het belang van Schiphol is de eerste stap in het verwerpen van het belachelijke voorstel van de anti-luchtvaartlobby dat de luchthaven moet krimpen. Eerdere voorstellen om Schiphol te verkleinen zouden de Nederlandse economie €13,6 miljard kosten en 13.000 banen opofferen.

 

We hopen dan ook oprecht dat Pieter van Oord de krimp opschort en we moedigen hem aan om zijn standpunt over de toekomst van de luchthaven bekend te maken.

 

Pieter van Oord leidt zijn familiebedrijf, maritiem aannemer Koninklijke Van Oord, sinds 2008. In die tijd heeft hij het bedrijf geleid tot een van de drijvende krachten achter de energietransitie in Nederland. Koninklijke Van Oord heeft ertoe bijgedragen dat Nederland een titaan is geworden op het gebied van offshore wind.

 

Een groot deel van zijn tijd bij Koninklijke Van Oord bestond uit het vergroten van de focus van het bedrijf op duurzaamheid, wat ertoe heeft bijgedragen dat Pieter de Havenman van het Jaar 2017 heeft gewonnen, een prijs die uitstekende bijdragen aan de ontwikkeling van de Rotterdamse haven erkent. De jury prees Koninklijk Van Oord voor haar "voortrekkersrol bij bedrijven die bijdragen aan de versnelling van de energietransitie in Nederland".

 

We hopen dat Van Oord Schiphol benadert met het enthousiasme en optimisme waar hij bekend om staat. Na zijn onderscheiding zei Van Oord dat Nederland de potentie heeft om het duurzame "powerhouse" van de Noordzee te worden. Het is voor veel Nederlanders duidelijk dat zijn ervaring Schiphol in staat zal stellen om uit te blinken in de sectoren winstgevendheid, duurzaamheid en bijdragen aan de economie.

 

Wij hopen dat het nieuwe management van RSG van Oord's “geen-woorden-maar daden mentaliteit” omarmt en Schiphol transformeert in een rolmodel voor economische groei en groene luchtvaart. Wij geloven dat Pieter van Oord, op basis van zijn tijd bij Koninklijke Van Oord, weet dat doelstellingen voor duurzaamheid en de Nederlandse economie tegelijkertijd kunnen worden bediend door Schiphol.

 

 

Red Schiphol feliciteert Pieter van Oord met zijn benoeming. We hopen van harte dat hij een einde zal maken aan het desastreuze krimpbeleid waar Sondag door geobsedeerd raakte. Om daarnaast een nieuwe manier zal vinden om de belangen van de nieuwe Nederlandse regering en de behoeften van de Nederlandse bevolking met elkaar in balans te brengen. Van Oord en Carsouw vormen samen de statutaire directie van RSG - het succes of falen van de luchthaven ligt in hun handen.

 

bottom of page