PVV-leider Geert Wilders heeft vorige week toegegeven dat de gesprekken om de volgende regering te vormen geen "droomstart" was, omdat zijn partij moeite heeft om andere spelers aan te trekken om zich bij zijn coalitie aan te sluiten, ondanks het feit dat hij de meeste zetels heeft gewonnen bij de verkiezingen.
Het Nieuw Sociaal Contract (NSC) heeft de samenwerking met Wilders afgezegd, terwijl de VVD heeft gezegd een PVV-regering alleen informeel vanaf de zijlijn te zullen steunen. Hierdoor heeft Wilders moeite om een minderheidsregering van kleinere partijen bij elkaar te schrapen. Ondertussen bespreken de linkse en centrumrechtse partijen waarschijnlijk een grote coalitie naar Belgisch model om de PVV-nationalisten uit te sluiten en de controle over de Tweede Kamer te krijgen.
Zoals de zaken er nu voorstaan, lijkt het vooruitzicht van het verminderen van het aantal vluchten dat opstijgt en landt op Schiphol aan een stille dood te sterven. Eerder deze maand moest de vertrekkende Minister van Infrastructuur, Mark Harbers, zijn ambitie opgeven om het aantal vluchten vanaf komende zomer te beperken tot 460.000. Dit nadat het Amerikaanse ministerie van Transport hier als reactie op gaf dat het vluchten van KLM naar New York's JFK zou verhinderen. De Europese Unie bekritiseerde ook de plannen van Harbers en zei dat ze niet adequaat waren beoordeeld volgens de 'gebalanceerde benadering' van de EU ten aanzien van de luchtvaart.
Het plan om Schiphol te verkleinen kan dus niet alleen €13 miljard schade toebrengen aan de Nederlandse economie, maar jaagt ook twee van Nederlands grootste bondgenoten en handelspartners tegen zich in het harnas. Geen droomstart.
In plaats van Schiphol te laten krimpen, hebben Wilders en de PVV beloofd de luchthaven te laten groeien, met als terecht argument dat "de Nederlandse luchtvaart onmisbaar is voor ons vestigingsklimaat, onze economie, industrie, internationale handel en exportpositie en de Nederlandse strategische autonomie versterkt."
Welke partij ook de volgende regering vormt, ze zullen de PVV en haar 37 zetels niet zomaar kunnen negeren. Nu de krimp plannen voor Schiphol al in duigen liggen, is het toch verstandig dat de VVD en andere partijen hun kruistocht tegen de luchthaven opgeven in de geest van het compromis. Er zijn immers veel grotere meningsverschillen met de PVV.
Ons voorstel aan de volgende regering is simpel: maak slapende honden niet wakker. Pogingen om Schiphol te verkleinen hebben Nederland al een keer in verlegenheid gebracht op het wereldtoneel. Richt je op de prioriteiten van het Nederlandse volk - economie, immigratie, gezondheidszorg - en laat Schiphol met rust.
Comments