top of page

JA21 TEGEN KRIMP SCHIPHOL EN VOOR VERLAGING VLIEGTAKS

DEN HAAG - JA21 is tegen de krimp van Schiphol, zo blijkt uit het verkiezingsprogramma. Volgens de conservatief-liberale partij is vermindering van de overlast voor omwonenden belangrijk, maar kan dat ook met innovatie bereikt worden zoals stillere vliegtuigen.

Verder vindt de partij dat vliegen niet fiscaal ontmoedigd moet worden. Daarom wil de club van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga dat de vliegtaks gehalveerd wordt, en dat de resterende opbrengst terugvloeit naar een innovatiefonds voor de luchtvaart en niet naar de staatskas.

Ook moet Groningen Airport Eelde een soort innovatiehub worden voor vliegen op waterstof. Daarnaast is een eerlijk concurrentiebeleid een speerpunt, “waarbij dezelfde regels voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen gelden als voor onze Nederlandse maatschappijen.”

JA21, dat in de nieuwste peiling van EenVandaag op 3 zetels staat, is één van de weinige partijen die tegen de krimp van Schiphol zijn. Op basis van de programma’s die tot nu toe gepresenteerd zijn, en de peilingen, tekent zich na de verkiezingen een grote meerderheid af vóór krimp.

Onder meer de combinatie PvdA-GroenLinks, het CDA en de VVD willen nu dat Schiphol het aantal vluchten moet verminderen. Voor de laatste twee partijen betekent dat een koerswijziging ten opzichte van de vorige verkiezingen, twee jaar geleden. Ze willen ook een nachtsluiting.


Comments


bottom of page